A filozófia
Helyszínek
Méheink-mézeink
A szökés
Demeter
Képnapló
Kapcsolat
Nyitólap
+36 30 267 4015
méheink:
Méheinktől csak a mézfelesleget vesszük el, virágpor készleteiket érintetlenül hagyjuk. Nem etetünk cukorral, családjaink így saját élelmen telelnek...

Állóméhészkedést folytatunk, családjaink így a táj adottságai által diktált ritmusban élnek, nincsenek monokultúrákon túlterhelve...

Méheink változatos, saját táplálékának köszönhető ellenálló képességére támaszkodva, betegségmegelőzésre, kezelésre csak természetes, kíméletesen ható anyagokat és módszereket alkalmazunk. A méhek környezetében és a méz feldolgozása során is kerüljük a műanyagokat...

A bő mézkészletű, erős családok lehetővé teszik, hogy saját szaporulatra, természetes rajzásra támaszkodva bővítsük a méhest. Előnyben részesítjük a saját méheink által nevelt méhanyákat és az őshonos Krajnai-Pannon fajtát...

A mézfelesleg elvételével a méhek éves ritmusához igazodunk. Nem teszünk erőszakot a családokon azért, hogy tiszta fajtamézhez jussunk, ugyanakkor a főhordásokat követő pörgetésekkel pl. jól érezhetően akác, vagy hárs karakterű mézeket kapunk. Adott évtől, annak időjárásától függ, hogy mikor milyen típusú és mennyire tisztán fajtajellegű mézet tudunk elvenni méheinktől.
Méhlegelőink adottságai alapján a következő alapmézek előállítására van lehetőségünk.:
mézeink:
  • termelői galagonyaméz Méheseink körüli napos domboldalakon tömegesen virágzik tavasszal a friss-, mandulás illatú galagonya. Nektárja összetéveszthetetlenül karakteres, mégis lágy-, nagyon kellemes ízű, világosbarna mézet ad. Viszonylag lassan, finom kristályokban, krémszerűen opálosodik. Kristályosodását bizonyos években tovább lassíthatja a virágzási idők átfedése miatt belekeveredő akác nektár. Gyógyhatása talán valamennyi méz közül a leghatározottabb. Elsősorban szív és érrendszeri betegségekre ajánlják. Rugalmassá teszi az érfalat, segít megelőzni, mérsékelni az érelmeszesedést. Csökkenti a szívizomgörcsök, az infarktus kockázatát. Nyugtatja, szabályozza a szívritmust, jótékonyan hat a magas vérnyomásra, de a gyomorfekélyre, depresszióra is.
  • termelői akácméz Az európai akácállomány több mint fele Magyarországon él, itt készül az egyik legjobb minőségű akácméz. Méhlegelőinken is meghatározó mézelő a fehérakác, ill. kisebb mértékben a hosszabb virágzású, magasabb cukortartalmú nektárt adó rózsaszín akác.
    Az akácméz víztiszta, vagy világossárga, esetenként halványzöld árnyalatú, az akácvirág illatát és ízét hordozó, folyékony állagát sokáig megőrző méz. Magas gyümölcscukor tartalmú nagyon gyorsan felszívódó energiaforrás. Pozitív élettani szerepei közül kiemelkedik a vértisztító, csontképző, immunerősítő, nyugtató, gyomorsav szabályozó, roboráló hatás. Enyhe íze miatt rendszeres fogyasztásra, gyerekeknek és ételek édesítő szereként egyaránt alkalmas.
  • termelői hársméz Méheseink közelében nagy mennyiségben, ősfás erdőket alkotva terem a jellegzetes, bódító illatú hárs.
    A hársméz halványbarna, zöldes árnyalatú, markáns ízű, enyhén menta aromájú, közepesen kristályosodó fajta. Görcsoldó, jótékonyan hat az alvászavarokra, álmatlanságra. Meghűléses betegségekre, vagy azok megelőzésére és hörghurutra is ajánlott. Fertőtlenítő hatása miatt főként köhögés ellen javasolják, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére is. Kolin tartalma segít az érelmeszesedés megelőzésében. Magában és ételek, italok különleges ízesítőjeként is kiváló. Teába nincs is jobb nála. A hordási idők egybeesése miatt a hársfavirág nektárja gyakran keveredik a magas ásványi anyag tartalmú, immunerősítő hatásáról ismert édesharmattal.
  • termelői tavaszi virágméz Legkorábbi mézünket meghatározóan gyümölcsfák kálcium gazdag nektárjából készítik a méhek. Ilyenkor legszívesebben a különböző mandula-, barack-, meggy-, szilva-, körte-, almafajták virágait látogatják, de nagy mennyiségben kerül a mézbe pl. a kökény, a vadrózsa, a kakukkfű, az árvacsalán nektárja is. A tavaszi virágméz színe és íze adott év virágkínálatától függ. Általában sárga - aranybarna, közepesen kristályosodó, friss, enyhén fanyarkás ízű méz. Beltartalmi értéke magas, enyhíti a megfázás tüneteit, antibakteriális, csonterősítő hatású. Azokban az években, amikor repcére is járnak a méhek gyorsabban kristályosodó, magasabb szőlőcukor tartalmú, kevésbé savas vegyes virágmézet kapunk, mely egyéb jótékony hatásai mellett tömény energiaforrás.
  • termelői mezei virágméz Különleges mézfajta. Kizárólag az érintetlen pilisi méhlegelőn, nyár derekán virágzó, őshonos vadvirágok nektárját tartalmazza. Hordási idejében a méhek röpkörzetében sem kultúrnövények (pl. gyümölcs, repce, napraforgó), sem idegen, invazív növények (pl. akác, aranyvessző, selyemfű) nem virágoznak. Sok egyéb mellett a gyógynövényként is ismert bogáncs, zsálya, somkóró, kutyatej, kígyószisz nektárjából készítik a méhek. Világosbarna, enyhén rubin árnyalatú, lágy, harmonikus ízű méz. Magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően nagyon sokáig folyékony marad, gyakorlatilag nem kristályosodik. Fogyasztása serkenti az anyagcserét, vízhajtó, vértisztító, roboráló hatású, jótékonyan hat a máj és a légzőszervek betegségeire, ill. ideggyengeség esetén.
  • termelői nyári virágméz Nyári virágmézünkben rendszerint nagy mennyiségben van jelen a gyulladáscsökkentő hatású, fűszeres zamatú selyemfű- és a kiváló méregtelenítőként ismert, vese-, epe-, máj- és bélbetegségek kezelésére javasolt, telt ízű aranyvessző méz. Azokban az években, amikor napraforgóról is gyűjtenek a méhek, mélyebb tónusú, gyorsabban kristályosodó mézet kapunk. A napraforgóméznek immunerősítő, görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladásgátló, koleszterinszint csökkentő hatásai ismertek. Enyhe, fűszeres zamata révén az egyik legkedveltebb mézfajta ételízesítéshez, süteményekhez. A mézeskalács legkiválóbb alapanyaga. Mindezeken túl számtalan vadvirág adja a nyári mézek zamatának gazdagságát, pozitív élettani hatásának alapját.
(pillanatnyi mézkészletünk eltérhet az alábbiaktól)
demeter bio akácméz
Demeter minősítésű
BIO AKÁCMÉZ  490 g
Pilisi méhészetből.
7.000,-Ft
Mi van a mézben?
termelői tavaszi vegyes virág méz
termelői
TAVASZI VEGYES VIRÁGMÉZ  900 g
Ökológiai művelésű gyümölcsösből.
Mi van a mézben?
termelői tavaszi vegyes virág méz
termelői
TAVASZI VEGYES VIRÁGMÉZ  250 g
Ökológiai művelésű gyümölcsösből.
Mi van a mézben?
termelői galagonya méz
termelői
GALAGONYAMÉZ  900 g
Kevés akácmézzel vegyes galagonyaméz.
Mi van a mézben?
termelői galagonya méz
termelői
GALAGONYAMÉZ  250 g
Kevés akácmézzel vegyes galagonyaméz.
Mi van a mézben?
termelői akác méz
termelői
AKÁCMÉZ  900 g
Fehér- és Rózsaszín akác nektárjából.
Mi van a mézben?
termelői akác méz
termelői
AKÁCMÉZ  250 g
Fehér- és Rózsaszín akác nektárjából.
Mi van a mézben?
termelői mezei virág méz
termelői
MEZEI VIRÁGMÉZ  900 g
Mezei vadvirágok nektárjából.
Mi van a mézben?
termelői mezei virág méz
termelői
MEZEI VIRÁGMÉZ  250 g
Mezei vadvirágok nektárjából.
Mi van a mézben?
termelői hárs méz
termelői
ERDEI HÁRSMÉZ  900 g
Kevés erdei mézzel vegyes hársméz.
Mi van a mézben?
termelői hárs méz
termelői
ERDEI HÁRSMÉZ  250 g
Kevés erdei mézzel vegyes hársméz.
Mi van a mézben?
termelői nyári vegyes virág méz
termelői
NYÁRI VEGYES VIRÁGMÉZ  900 g
Zömmel aranyvessző, selyemfű és napraforgó nektárjából.
Mi van a mézben?
termelői nyári vegyes virág méz
termelői
NYÁRI VEGYES VIRÁGMÉZ  250 g
Zömmel aranyvessző, selyemfű és napraforgó nektárjából.
Mi van a mézben?
különlegességek:
termelői lépes méz
termelői
Lépes akácméz  250 g
Akácméz lépszelettel.
Mi van a mézben?
termelői paprikás méz
termelői
Chilis akácméz  250 g
Akácméz saját-, biotermesztésű fűszerpaprikával.
Mi van a mézben?
termelői diós méz
termelői
Diós akácméz  250 g
Akácméz saját-, biotermesztésű dióval.
Mi van a mézben?
A FILOZÓFIA | HELYSZÍNEK | MÉHEINK, MÉZEINK | NYITÓLAP
A A SZÖKÉS | DEMETER | KÉPNAPLÓ | KAPCSOLAT

© Kashkamra 2024.
Könyvjelző