Méheseink körüli napos domboldalakon tömegesen virágzik tavasszal a friss-, mandulás illatú galagonya. Nektárja összetéveszthetetlenül karakteres, mégis lágy-, nagyon kellemes ízű, világosbarna mézet ad. Viszonylag lassan, finom kristályokban, krémszerűen opálosodik. Kristályosodását bizonyos években tovább lassíthatja a virágzási idők átfedése miatt belekeveredő akác nektár. Gyógyhatása talán valamennyi méz közül a leghatározottabb. Elsősorban szív és érrendszeri betegségekre ajánlják. Rugalmassá teszi az érfalat, segít megelőzni, mérsékelni az érelmeszesedést. Csökkenti a szívizomgörcsök, az infarktus kockázatát. Nyugtatja, szabályozza a szívritmust, jótékonyan hat a magas vérnyomásra, de a gyomorfekélyre, depresszióra is.
|
Az európai akácállomány több mint fele Magyarországon él, itt készül az egyik legjobb minőségű akácméz. Méhlegelőinken is meghatározó mézelő a fehérakác, ill. kisebb mértékben a hosszabb virágzású, magasabb cukortartalmú nektárt adó rózsaszín akác. Az akácméz víztiszta, vagy világossárga, esetenként halványzöld árnyalatú, az akácvirág illatát és ízét hordozó, folyékony állagát sokáig megőrző méz. Magas gyümölcscukor tartalmú nagyon gyorsan felszívódó energiaforrás. Pozitív élettani szerepei közül kiemelkedik a vértisztító, csontképző, immunerősítő, nyugtató, gyomorsav szabályozó, roboráló hatás. Enyhe íze miatt rendszeres fogyasztásra, gyerekeknek és ételek édesítő szereként egyaránt alkalmas. |
Méheseink közelében nagy mennyiségben, ősfás erdőket alkotva terem a jellegzetes, bódító illatú hárs. A hársméz halványbarna, zöldes árnyalatú, markáns ízű, enyhén menta aromájú, közepesen kristályosodó fajta. Görcsoldó, jótékonyan hat az alvászavarokra, álmatlanságra. Meghűléses betegségekre, vagy azok megelőzésére és hörghurutra is ajánlott. Fertőtlenítő hatása miatt főként köhögés ellen javasolják, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére is. Kolin tartalma segít az érelmeszesedés megelőzésében. Magában és ételek, italok különleges ízesítőjeként is kiváló. Teába nincs is jobb nála. A hordási idők egybeesése miatt a hársfavirág nektárja gyakran keveredik a magas ásványi anyag tartalmú, immunerősítő hatásáról ismert édesharmattal. |
Legkorábbi mézünket meghatározóan gyümölcsfák kálcium gazdag nektárjából készítik a méhek. Ilyenkor legszívesebben a különböző mandula-, barack-, meggy-, szilva-, körte-, almafajták virágait látogatják, de nagy mennyiségben kerül a mézbe pl. a kökény, a vadrózsa, a kakukkfű, az árvacsalán nektárja is. A tavaszi virágméz színe és íze adott év virágkínálatától függ. Általában sárga - aranybarna, közepesen kristályosodó, friss, enyhén fanyarkás ízű méz. Beltartalmi értéke magas, enyhíti a megfázás tüneteit, antibakteriális, csonterősítő hatású. Azokban az években, amikor repcére is járnak a méhek gyorsabban kristályosodó, magasabb szőlőcukor tartalmú, kevésbé savas vegyes virágmézet kapunk, mely egyéb jótékony hatásai mellett tömény energiaforrás. |
Különleges mézfajta. Kizárólag az érintetlen pilisi méhlegelőn, nyár derekán virágzó, őshonos vadvirágok nektárját tartalmazza. Hordási idejében a méhek röpkörzetében sem kultúrnövények (pl. gyümölcs, repce, napraforgó), sem idegen, invazív növények (pl. akác, aranyvessző, selyemfű) nem virágoznak. Sok egyéb mellett a gyógynövényként is ismert bogáncs, zsálya, somkóró, kutyatej, kígyószisz nektárjából készítik a méhek. Világosbarna, enyhén rubin árnyalatú, lágy, harmonikus ízű méz. Magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően nagyon sokáig folyékony marad, gyakorlatilag nem kristályosodik. Fogyasztása serkenti az anyagcserét, vízhajtó, vértisztító, roboráló hatású, jótékonyan hat a máj és a légzőszervek betegségeire, ill. ideggyengeség esetén.
|
Nyári virágmézünkben rendszerint nagy mennyiségben van jelen a gyulladáscsökkentő hatású, fűszeres zamatú selyemfű- és a kiváló méregtelenítőként ismert, vese-, epe-, máj- és bélbetegségek kezelésére javasolt, telt ízű aranyvessző méz. Azokban az években, amikor napraforgóról is gyűjtenek a méhek, mélyebb tónusú, gyorsabban kristályosodó mézet kapunk. A napraforgóméznek immunerősítő, görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladásgátló, koleszterinszint csökkentő hatásai ismertek. Enyhe, fűszeres zamata révén az egyik legkedveltebb mézfajta ételízesítéshez, süteményekhez. A mézeskalács legkiválóbb alapanyaga. Mindezeken túl számtalan vadvirág adja a nyári mézek zamatának gazdagságát, pozitív élettani hatásának alapját.
|