Miért értékesebb a DEMETER méz?
Röviden: mert boldog méhek raktáraiból kerül az asztalodra :-)
Bővebben:
- Mert a Demeter kaptárban nincs elválasztva az anya a méztértől. A méz tárolása tehát nem
különül el a család életterétől élesen, azaz óhatatlanul több virágpor keveredik a mézbe, ezzel fokozva tartalmi értékét.
- Ebben biztosan nincs cukor.
- A folyamatos viaszcsere, az Ökológiai tartáson felül extra tisztaságot, maximális
szermaradvány mentességet biztosít.
- Nem vándorlunk permetezett mezőgazdasági monokultúrákra, a méhest körülölelő 100
hektár vad mező, és virágai a garancia, a gyűjtött méz ízének sokszínűségére.
- Igyekszünk mellőzni még a kontrollált hőkezelést is. A méz élő anyag. Folyamatosan változik,
alakul. Hőkezelés hatására elpusztul legfőbb értéke, az enzim készlete. Az enzimek teszik (előemésztett) könnyen használható energiaforrássá a mézet. A hőkezelés a mézben
található vitaminokra is negatív hatással van. Ezért igyekszünk mézeinket hőkezelés nélkül,
közvetlenül a pergetés, és többciklusú szűrés után üvegpalackokba tölteni.
Miért drágább a DEMETER méz?
Röviden: mert gyönyörű, de költséges az előállítása ennek a (magyarországi alkalmazás tekintetében egyedülálló) német méhészeti technológiával készült, méhbarát, organikus élelmiszernek.
Bővebben:
1. MÉHBARÁT de költségesebb munkafolyamatok a kezelés során
1.1 Szaporítás
A méhek természetes, és számukra talán legfontosabb jelensége a rajzás. Rajzáskor a
bepárzott új anya érkezésének időszakában indul el az új raj a kaptárból. Rajzáskor 2-10 ezer
méh repül ki új fészket keresni.
A rajzási esemény az új anya énekével kezdődik. Jellegzetes hangot kiadva indítja meg a
családon belül a természetes kiválasztódást. Ekkor minden korosztályból megfelelő
mennyiségű méh "szedelődzködni kezd", hogy a megfelelő órában kövesse a régi anyát, a
kaptáron kívüli, sokuknak még teljesen ismeretlen világba.
A természetes rajzást a hagyományos méhészetekben a régi anyák kalickába zárásával, vagy
szárnyaik csonkításával (ezzel kiröpülési képességük megszüntetésével), vagy az új anyák
fejlődési időszaka előtt preventív családmegosztással, vagy a családok összekeverése által (az
erős családoktól méheket vesznek el) gátolják.
A DEMETER méhészetekben mindez tilos.
Legjobb a természetes rajok befogása a kaptárok közvetlen közelében. A méhesünket ölelő
sűrű bokros területet ezért un. rajvadász ösvények vágásával tagoltuk. Így viszont májusban,
és június elején a napsütéses napokat (10:00-15:00 között) a méhesben kell töltenie a
"rajvadásznak". Rajzást követően 30-70 percen belül a család világgá megy az ideiglenes
fürtből.
Szaporítás csak olyan családok esetében engedélyezett, ahol az új anyák bölcsői már fejlett
állapotban vannak. Lehetőleg a (holdnaptár szerint is) megfelelő napon, és órában a
méhésznek meg kell keresnie a régi anyát, és megfelelően válogatott néppel üres kaptárba
kell áthelyezni, ahol mézzel etetve kell segíteni az új családot abban, hogy felépíthessen egy
teljesen új fészkét.
A módszernek előnye, hogy egyrészt csak olyan család kerül szaporításra, amely magát is
érettnek gondolja. Másrészt az új család új és tiszta fészket építhet magának saját, frissen
képzett (tiszta) viaszából.
Genetikailag ellenállóbb, családokat kapunk tehát.
A méhész számára viszont ez a módszer, a hagyományoshoz képest 300%-500% plussz időráfordítást jelent áprilisban, májusban, és júniusban!
1.2 Pergetés
A méhcsaládoknak egyedi azonosítójuk, illatuk van, melyet a szakirodalom anyatermék szóval
jelöl. Ez az a jel, amit a bejáratnál az őr méhek ellenőriznek a frissen érkezőkön. Ez a
láthatatlan anyag átjárja a kaptár belsejét, a fészek viaszát.
Összetartja a család egységét. Pergetés során a hagyományos méhészetekben a kaptár viaszkereteit hatékonysági, és kiegyenlítési szempontok miatt (sokszor tudatosan) összekeverik. A kiegyenlített családoknál kevésbé jelent veszélyt a hatékonyságra törekvő méhész érdekére a rajzási ösztön, és a rablás jelensége.
Rabláskor az erős családok hordás mentes időszakban felkutatják a gyengébb családok méz készleteit, majd a gyengébb család anyjának elpusztítása után magukhoz hordják a gyenge
család készletét, a gyenge család népe szétszéled, vagy elpusztul a harcban.
DEMETER elveket követő méhesünkben igyekszünk fenntartani a családok belső egységét. Ez azt is jelenti, hogy pergetés után minden család a saját viaszát, és fiasítását tartó kereteit kapja vissza, és nem keverjük a családjaink népét, mert meggyőződésünk, hogy az anyatermék háborítatlan harmóniája a kulcs a méhcsalád összetartásához, túléléséhez.
Hisszük, hogy a rablás természetes szelekciója hosszú távon segíti a méheket a genetikai túlélésben.
A fent leírt pergetési eljárás (a dulpa kaptárnyitás miatt) plussz 31-40% idő ráfordítást igényel Ökológiai méhesünkben.
2. MÉHBARÁT de költségesebb anyagok használata a méhészetben
2.1 Speciális keretek
Hagyományos méhészetekben a fészek bővítéséhez standard kereteket, és más
családoktól származó viaszból előre nyomtatott műlépet használnak.
A DEMETER módszer egyik lényeges eleme, hogy nem visz be a családokhoz idegen
anyaterméket, nem hígítja a méhcsalád saját "illatát" hanem a kolóniák saját
kaptárukban csak saját viaszukból építkeznek gyakorlatilag a nulláról.
Ehhez az építkezéshez, a méhekre ösztönzőleg ható, speciális profilú egyedileg
gyártatott kereteket használunk, melyek a hagyományos kerethez képest négyszeres
költséget jelentenek.
2.2 Speciális lép építtetés
A fent leírt szempontok figyelembe vételével, a nagyobb belső erővel rendelkező, ellenállóbb családok kitenyésztésének érdekében tehát műlép segítsége nélkül maguk építik a fészkeiket a méheink. Ennek a tiszta, organikus építkezésnek jóval nagyobb viszont az idő, és energia ráfordítás igénye a méhek részéről. A tiszta keretek
kiépítése 2-3 -szor annyi időt vesz igénybe, mint az előgyártott műlépek alkalmazása.
Ez alatt a méhek nem nektár gyűjtéssel foglalkoznak, ezért a mézhozam 20-30%-al csökken az új családok esetében.
2.3 Organikusan épülő, nagyobb ellenálló képességű családok
Hagyományos méhészetekben a nagyobb mézhozam érdekében irányítják a méhkolóniák
növekedését, és összetételét a méhészek. A hatékonyabb mézelvétel érdekében, és a
méztermelési szempontból ideális dolgozói állomány kialakításáért is korlátozzák az
anyákat un. anyarácsok, anyakalickák használatával.
Az ipari méhészetekben gyakran az anyákat elpusztítják akáchordás előtt. Így a nép nem
az utódok felnevelésével foglalkozik az évnek ebben az időszakában, hanem kizárólag
akácméz "gyártással".
Miután elvirágzott az akác, vásárolt anyákkal (melyek több esetben mesterségesen
vannak megtermékenyítve) igyekeznek életben tartani az agyon hajtott méh
populációikat. A teljes mértékben elvett természetes mézet cukorsziruppal pótolják.
Ez a cukorszirup részben bele kerül a következő pergetés elvett mézébe is.
A DEMETER elveket követve, és jól felfogott Ökológiai, (hosszú távú) érdekeket szem
előtt tartva a fenti módszerek egyikét sem alkalmazzuk méheseinkben.
A hagyományos méhesekhez képest ezért 30-70%-al kevesebb a mézelvételünk
családonként.
2.4 Ökológiailag alkalmas Kaptár festés
Nem alkalmazunk műanyag kaptárakat, műanyag tartozékokat, csak vízbázisú festékekkel
festjük fa kaptárainkat.
Az eszközök karbantartása így viszont jóval több időt, vesz
igénybe, az elterjedtebb, toxikusabb anyagokhoz, eljárásokhoz képest.
3. MÉZBARÁT de költségesebb anyagok használata a méz kezelésekor
3.1 Pergetőgép anyaga műanyag mentes
Pergetéskor a méz cseppek a pergető gép felületére csapódnak ki, és azon folynak végig.
Csak rozsdamentes fém és üveg tárgyakat használunk a méz kezelési folyamatában, így (a
DEMETER szabályt követve) a pergető gépeink anyaga sem lehet műanyag.
A berendezéseink ára így magasabb, és az amortizáció is jelentősebb a műanyag
eszközökhöz képest.
3.2 Mézeshordók anyaga is műanyag mentes
Környezetszennyező mikro műanyagok a tárolás során sem férhetnek mézeinkhez.
Az élelmiszeripari fém tároló eszközök ára 60 -80%-al magasabb a hagyományos
méztárolás eszközeinél.
Meggyőződésünk, hogy a fenti költségnövelő, de a
méheinkre, és mézeinkre pozitív hatást gyakorló
DEMETER elvek követése nem csak a méz
minőségében, tartalmi értékében érezhető, de a
beporzó "munkatársaink" számára is túlélési esélyt
jelent korunk egyre nehezebb körülményei között.
A BOLYGÓ GYÓGYÍTÁSA A MEZŐGAZDASÁGON KERESZTÜL
foto: demeter.net